SURF basiskader

Bij SURF werken we met het herkenbare basiskader met afgeronde hoeken.

SURF basiskader (‘het blubje’)

Om extra aandacht te geven aan teksten gebruiken we kaders. Dit herkenbare SURF stijlelement is gebaseerd op de vorm van het logo en heeft afgeronde hoeken én kan met of zonder blupje worden gebruikt.  Het SURF basiskader kun je op verschillende plekken gebruiken in je communicatie-uiting.

SURF basiskader (‘het blubje’)

Richtlijnen kader met blupje

Richtlijnen kader met blupje
 • Ronding hoeken
  De ronding van de hoeken is 4mm bij een A4.
 • Grootte blupje
  Het is afhankelijk van de grootte van de uiting. Bij A4-formaat is de hoogte van het blupje 7mm. De hoogte van het blupje is ook gelijk aan de witruimte rondom de uiting.
 • Positie
  Het kader met extensie staat net zover van de rand in de foto (7mm bij A4) als de witmarge rondom de foto (ook 7mm). De breedte van het kader met extensie is afhankelijk van de breedte van de kopregel.
 • De extensie kan je zowel aan de linker- als de rechterkant gebruiken. Het kader mag je dus spiegelen.
 • Het basiskader met extensie is een Illustrator bestand dat je naar InDesign kunt kopiëren en daar verder naar wens kunt aanpassen. Het kader is gemaakt voor A4 formaat. Voor andere formaten dien je de maat aan te passen, zodat de extensie de juiste maat heeft.
 • Het kader met extensie gebruiken we alleen in beeld of volvlak van kleur. Nooit losstaand in een uiting! In dat geval gebruiken we het kader zonder extensie.

Richtlijnen kader zonder blupje

Richtlijnen kader zonder blupje
 • Ronding hoeken
  De hoeken hebben een ronding van 3mm.
 • Grootte blupje
  Kader kunnen in grootte verschilllen, afhankelijk van de hoeveelheid tekst die erin komt.
 • Positie
  Kaders staan altijd op het stramien van de kolommen.
 • Het kader zonder blupje kan zowel op een foto of naast een foto gebruikt worden. Bij gebruik naast de foto hanteren we dezelfde marges als die bij de foto gebruikt worden.

Instructie kader aanpassen

Grootte kaders

Kaders kunnen in grootte variëren, afhankelijk van de hoeveelheid tekst die erin komt. Kaders staan altijd op het stramien van de kolommen. Dit betekent dat een kader in een liggende A4-uiting 1,2 of 3 kolommen breed kan zijn, afhankelijk van de lengte van de kopregel. Een kader kan niet 4 kolommen breed zijn, omdat deze anders tegen de rechterzijde van het beeld aankomt.

Formaat aanpassing kader met blupje

Let op dat je de ronde hoeken niet vervormt. Dit betekent dat je de afzonderlijke hoeken moet verplaatsen. Dus niet het kader uitrekken, want dan wordt de extensie vervormd.

i: Pak 2 hoeken op bij de ankerpunten en trek deze samen omlaag of naar links of rechts.

Formaat aanpassing basiskader met bulpje

Kleurgebruik

 • Kaders kunnen de kleur krijgen van zowel de SURF-basiskleuren als steunkleuren. De kleur van de kaders zijn 80% transparant. Kaders kunnen volvlak zijn of outline. De dikte van de lijn is 0,5 pt.
 • Voor teksten in de laders gebruiken we over het algemeen diap (wit). Alles kleuren lenen zich daar goed voor. Indien je gebruik maakt van percentages van de kleur, kan je ervoor kiezen de teksten in het zwart te gebruiken. Houd altijd de leesbaarheid goed in de gaten.
Kleurgebruik basiskader